top of page

БСУР участва в организираната от Министерството на енергетиката конференция Energy for Green Future 

25-26 април 2023 г.

Сподели

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

Българския съвет за устойчиво развитие бе поканен да участва в конференцията "Енергия за зелено бъдеще", организирана от Министерството на енергетиката.

Конференцията се проведе на 25 и 26 април 2023 г. в Sofia Event Centre и бе открита с официално приветствие от президента на Република България Румен Радев, последвано от реч на министъра на енергетиката Росен Христов.

Програмата включваше министерски и институционални панели, корпоративни презентации, дискусии за съвременното развитие на мрежите и системите в енергийния сектор, актуални въпроси на електрификацията на транспорта и иновации в съхранението на енергия, въпроси на енергоспестяването, енергийната ефективност и енергийния мениджмънт, използването на геотермалната енергия и др.

В дискусиите се включиха представители на правителството, енергийни компании, общини, институти и университети, международни и български финансови институции и дипломати, сред които: г-н В. Попеску, министър на енергетиката на Румъния, г-н К. Хирман, министър на икономиката на Словашката република, г-н П. Шахбазов, министър на енергетиката на Република Азербайджан, г-н А. Байрактар, заместник-министър на енергетиката и природните ресурси на Република Турция, И.М. Планк, посланик на Федерална република Германия, г-н Ж. Майер, посланик на Република Франция, представители на ЕБВР и ЕИБ.

Бизнесът беше представен от следните компании: EVN, Електрохолд, Майкрософт, Сименс, Аурубис, Солвей Соди, Кархер, Шел, БСД, Веолия и много други, които показаха на публиката, че много различни видове индустрии се стремят и успяват да постигнат производствени цикли със значително намаляване на емисиите, собствени ВЕИ източници на енергия и иновативни кръгови производствени цикли.

На 26 април в панел 2 "Енергийни спестявания", модериран от г-н Ивайло Алексиев, директор (Агенция за устойчиво енергийно развитие), членът на нашия Управителен съвет арх. Александър Доу представи преглед на най-ефективните начини за постигане както на зелено строителство, така и на зелена градска среда и намаляване на емисиите от сградите и градовете. Освен арх. Дау, още една организация член на БСУР, бе поканена да участва в събитието: Индустриален клъстер "Електромобили", представен от неговия председател - г-н Илия Левков.

 

Екипът ни е благодарен на Министерство на Енергетиката за поканата да участва на това престижно събитие да стане част от тази невероятна група влиятелни експерти, чиято кариера е посветена на постигането на целите на Зелената сделка и работата за устойчивост на климатичните промени бъдеще.

"Трябва да има по-задълбочено разбиране за устойчивото строителство, включващо оценка на жизнения цикъл на използваните материали и на самата сграда".

Арх. Александър Доу

Член на Управителния съвет, Български съвет за устойчиво развитие

bottom of page