top of page
„Предоставяне на сгради без въглеродни емисии за всички“ – Среща на върха на европейските лидери BUILD UPON
03 - 04 декември 2019 г

Сподели

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

Срещата на върха на ООН за климатичните действия за 2019 г., която се проведе на 23 септември в Ню Йорк, на която присъства и президентът на Република България ген. Румен Радев, не остави място за съмнение, че намаляването на въглеродните емисии до нула до 2050 г. е единствената цел, която има смисъл. За Европа предоставянето на нова Зелена сделка за нейните граждани ще означава, че градовете и компаниите поставят изграждането на сгради с нулево потребление на енергия и обновяването на вече построени сгради в действията и сърцето си.  В отговор на това нашите партньори BUILD UPON 2, а именно Европейската мрежа на съветите за зелено строителство (ERN Network), Buildings Performance Institute Europe и Climate Alliance събраха 150 лидери на високо ниво от публичния и частния сектор на Европа за вдъхновяващо събитие на 3 и 4 декември в Брюксел. Успяхме да покажем, че Европа има волята и решенията да насочи света към предоставянето на сгради с нулеви емисии за по-добро качество на живот за бъдещите поколения.

В първия ден от срещата - 3 декември - лидери в частния сектор представиха решенията за почти нулеви емисии, предлагани от бизнеса. Нашите лектори представляваха световни лидери в устойчивото строителство, индустрията за зелени строителни материали и частни инвеститори като SKANSKA, YLVA, Saint-Gobain, Grosvenor Group, ING Real Estate Finance. Сесиите бяха открити от Франц Тимерманс, вицепрезидент на Европейската комисия и г-н Клеменс Бренинкмайер, директор на бизнес операциите за устойчиво развитие в Redevco. Следобедната програма ни даде възможност за групови сесии.

Вторият ден, 4 декември, беше посветен на опита на различни градове в мащабни проекти и политики за обновяване на съществуващия сграден фонд. Откриването беше направено от г-н Ян Вапаавуори, кмет на Хелзинки и г-н Андрю Макдауъл, заместник-председател на Европейската инвестиционна банка. Втората част на деня беше посветена на практически дейности в работни групи, където обменихме знания и опит в областта на зеленото строителство и стратегията за устойчиви градски решения.

Благодарни сме, че получихме шанса да станем част от такова високопоставено международно събитие и възможността да доведем със себе си нашите партньори от ЕБВР – мениджър по енергийна ефективност и изменение на климата – г-н Александър Хаджииванов и зелена София, представлявана от директора на проекта г-жа Елица Панайотова.

https://www.worldgbc.org/calendar/delivering-net-zero-carbon-buildings-all-build-upon-european-leaders%E2%80%99-summit

bottom of page