top of page

Съзнателни предприемачи: Проекти за устойчиви инвестиции – връзката между строителството и зелената икономика“

27 март 2018 г

Сподели

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

На 27 март 2018 г. Българският съвет за устойчиво развитие организира кръгла маса на тема „Съзнателни предприемачи: Устойчиви инвестиционни проекти – връзката между строителството и зелената икономика“, с подкрепата на Зелена София и специални гости от Европейската банка за възстановяване и развитие. Събитието бе открито от арх. Весела Вълчева-Макгий, председател на БСУР, Лариса Манастърли,  директор на ЕБВР за България и Елица Панайотова, координатор на Проект Зелена София, където се проведе кръглата маса.

Поканените гости бяха запознати с новата финансова програма „Преход към зелена икономика“, представена от ЕБВР, както и с тенденциите към кръгова и нисковъглеродна икономика в Европа, представена от Джеймс Дринкуотър – директор на Европейската мрежа на СветовнИЯ съвет за зелено строителство, който подчерта, че Европейската комисия дава все по-голяма отговорност на съветите за зелено строителство, за да помогне на пазара да направи необходимия преход в сектора на сградите. Новата програма на ЕБВР осигурява финансиране от приблизително 15 милиарда евро, което има за цел да стимулира икономика с ниски въглеродни емисии чрез инвестиране в устойчиви проекти. Експертите в сектора на туризма, недвижимите имоти и климатичните промени от централния офис на ЕБВР в Лондон Александър Хаджидживанов и Руслан Шопов представиха информация за програмата и техническата експертиза, която банката предлага.

Контекстът на София беше зададен от Елица Панайотова, координатор на Проект Зелена София, която разказа за различните инициативи и цели на Столична община,  стремежа към изграждане на цялостна стратегия за устойчиво развитие и  кандидатурата на София за престижната награда на Европейската комисия Зелена столица на Европа. Панайотова подчерта, че София е подходящ кандидат, тъй като целта на конкурса е да мобилизира градовете със сериозни предизвикателства да изготвят концепция, обхващаща 12 различни индикатора за устойчиво развитие.

Успешен български пример за проект за преход към зелена икономика беше представен от Добрин Стайков - управляващ директор на AG Capital, който показа различните предимства на Полиграфия офис център , в процеса на сертифициране по американската система LEED. Александър Танев, оперативен директор – Полиграфия офис център, даде примери за предизвикателствата и добавената стойност, които процесът на сертифициране носи на съществуващата част от офис центъра.

По време на последвалия дискусионен панел бяха обсъдени ползите от устойчивите сгради, както и развитието на този сектор на недвижимите имоти в страната. Участниците бяха: Иглика Йорданова – директор на Colliers България, Иван Велков – зам.-председател на Столичния общински съвет, Руслан Шопов, Александър Танев и Джеймс Дринкуотър. Модератор на дискусията беше арх.Весела Вълчева-Макгий.  Въпреки че според участниците пазарът търси и предпочита сгради с доказани устойчиви характеристики и сертификати, липсата на държавна регулация забавя масовата реализация на зелени проекти.

Панелисти и гости се съгласиха, че предстои още много работа по пазарната трансформация и успешното, конструктивно устойчиво развитие у нас, но предпоставките са налице. С прогресивни механизми за финансиране, интерес от местното и държавното управление, наличието на експертиза и търсенето от бизнеса, устойчивото изграждане на нови съоръжения, както и устойчивото преустройство на съществуващите, е въпрос на подобрено междусекторно сътрудничество, открит диалог и съвместна работа.

bottom of page