top of page

Нашият председател Адина Уелш взе участие в откриването на най-голямата платформа за жилищни имоти в България - Residential forum 2024

Сподели

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

На 28 март тази година Градът Медиа Груп отново събра най-влиятелните участници от жилищния сектор, които се фокусираха върху градоустройството, пазара и иновациите в проектирането и реализацията на качествени жилищни проекти. Форумът бе открит от кмета на гр.София г-н Васил Терзиев.

Като партньори на събитието бяхме впечатлени от растящия брой зелени проекти в областта на жилищното строителство. Пазарът у нас все повече осъзнава ползите от енергийно и ресурсно ефективни домове, които не са само за околната среда, но и за здравето и благосъстоянието на обитателите им. 

Предлагаме някои акценти от форума:

„В наш интерес е да построим 15 минутният град за 5 години. Като представител на Български съвет за устойчиво развитие  призовавам предприемачите да сертифицират жилищните сгради. В Румъния общият брой на сертифицираните сгради  е 776, като голяма част от тях са жилищни. Важно е сертифицираните обекти да получават облекчения за положените усилия, вместо да имаме настоящата ситуация като например с местните данъци и такси, които при по-голяма инвестиция са по-високи. Към момента в Европа са предпочитани инвестициите в сертифицирани апартаменти, защото имат гарантирана енергийна ефективност, висок комфорт на обитаване и доста по-бавна морална им амортизация. Сертификацията дава сигурност и относно запазване на пазарната стойност на имота за в бъдеще.“

Адина Уелш, председател на БСУР

 

Нашите членове се възползваха от платформата на Residential Forum 2024 и презентираха свеоите решения за устойчивост и зелена трансформация, продукти и системи в строителството, които постигат висок клас комфорт, функционалност и естетика. 

Александър Тума, продуктов мениджър на Алукьонигщал ни запозна със системните решения, с които е реализирана къщата Ventisette, отличена с наградата „Сграда на годината“ за 2023г. Проектът е дело на архитектурното студио Антониум ЕООД, които представиха в детайл архитектурната концепция и предизвикателствата, преодоляни по време на реализирането му. 

SGI Architects бяха представени от управляващият съдружник на компанията арх. Тихомир Казаков, който разказа за един от текущите си проекти и за това как архитектите са преодолели неравномерното разпределение на слънчевата светлина и липсата на естествена вентилация в имот в близост до Витоша. Арх. Казаков обясни как чрез използване на панелен метод на строителство и оптимизиране на наличната площ с няколко отделни блока, вместо с един, в проекта е постигнат икономически ефективен начин за значително подобряване на енергийната ефективност на жилищната зона.

В заключение бихме искали още веднъж да изразим впечатлението си, че пазарът на жилищни имоти става все по-екологичен и щадящ околната среда, но все още има какво да се подобри в дългосрочен план, особено по отношение на нормативната уредба и данъчните облекчения.

Още детайли за събитието можете да намерите тук.

bottom of page