top of page

Sustainability
Forum
Sofia


13 юни 2024 г.

Сподели

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

Ежегодният Sustainability Forum Sofia се проведе на 13 юни 2024 г. За пореден път успяхме да съберем на едно място най-добрите международни и местни експерти в областта на зеленото строителство, за да обсъдим много аспекти и предизвикателства в сектора във връзка с предстоящите крайни срокове на Зелената сделка за ограничаване на въглеродните емисии в сградите и въвеждането на Директивата за енергийните характеристики на сградите в местното законодателство. Темпото на изменение на климата бързо се ускорява и строителният сектор, който е отговорен за 35% от емисиите на CO2, трябва да предприеме решаващи мерки за ограничаване на своя въглероден отпечатък. Форумът даде платформа на нашата общност от лидери в зеленото строителство да обменят идеи и да споделят опит, за да станат по-ефективни в следването на целите на Зелената сделка.

За втора поредна година Британското посолство подкрепя нашето зелено събитие. Тази година посолството покани арх. Йеджей Колезински, партньор във Foster+Partners, да стане наш основен говорител. В своята презентация: "Изграждане на устойчиво бъдеще: Зелено строителство и устойчивост на активите" той представи предизвикателствата и съответните решения, намерени в работния процес на значими проекти на това емблематично студио за архитектура и дизайн. Арх. Йеджей Колесински представи изследователския процес и иновативния подход - два ключови крайъгълни камъка за създаването на съвременна зелена архитектура.

Първият панел бе фокусиран върху развитието на правната рамка и други решения в областта на зеленото строителство и ESG. Панелът бе открит от арх. Андреа Момерин, който представи платформата QHOME software platform for ESG assessment in Real Estate for Businesses, последвана от дискусия между арх. Весела Вълчева-Макгий, директор маркетинг и развитие за Източна Европа в  GBCI Europe, Катерина Новакова, юрисконсулт във Wolf Theiss България, Теодор Линкин, управляващ съдружник в LINKIN и Иглика Йорданова, управляващ съдружник в Colliers. Модерирани от нашия председател - Адина Уелш, участниците споделиха своите гледни си точки за това как новата правна рамка ще се отрази на развитието на бизнеса в областта на зеленото строителство.

Вторият панел на форума бе посветен на възобновяемите енергийни източници и кръговия принцип в сградите. Първият ни лектор д-р Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект и член на консултативния съвет на БСУР, представи първите две енергийни общности в България, базирани в Габрово и Бургас. Неговата презентация бе последвана от 3х3 сесията ни, с първи участник инж. Мариан Тодоров от компанията наш член Schneider Electric, който направи преглед на мащабируемите системи за енергиен мениджмънт, произвеждани от компанията. Вторият презентатор в нашите сесии беше г-жа Катрин Видерман, представител на CES Clean Energy Solutions, също член на БСУР. Тя сподели своето проучване относно редуцирането на оперативните разходи чрез усъвършенствано интегриране на възобновяеми енергийни източници в сградите. 3х3 сесията ни  завърши с презентацията на арх.Валентин Денков от студио Funkt Architects, който показа няколко добри примера за казуси от устойчивото проектиране от различен мащаб. Програмата завърши с дискусия между презентаторите, заедно с нашите членове арх. Людмила Пенчева от Ноу Нейм Арх и инж. Николай Стоянов от SIEMENS. Модератор на дискусията бе Марияна Янева, зам.-председател на АПСТЕ.

Събитието бе последвано от "Go Green" коктейл. Споделихме впечатленията си и обменихме идеи на чаша вино, наслаждавайки се на прекрасната гледка от Sense Rooftop Bar.

След края на форума британският посланик в България - Негово превъзходителство д-р Роб Диксън, бе домакин на прекрасен прием в резиденцията си като част от нашата програма.

Sustainability Forum Sofia нямаше да бъде същият без помощта на нашите спонсори от Paradise Center, RPHI България, Schneider Electric, MD Capital, LINKIN, Schoenherr България и Q Home. Високо ценим подкрепата, която получихме от нашите партньори Британско-българската бизнес асоциация и Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България. Големи благодарности и на: Triple Green Building Group България, APSTE, EnEffect, Wolf Theiss, Siemens, No name Arch и FUNKT Architects.

bottom of page