top of page
British Embassy Blue copy 1.jpg
Norse Consulting.png

Sustainability
Forum
Sofia/World Green Building Week


26 септември 2023 г

Сподели

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

На 26 септември 2023 г.в София се проведе Sustainability Forum Sofia. С него Български съвет за устойчиво развитие тази година отбеляза Световната седмица на зелено строителство – едно международно ежегодно събитие на Световния съвет за зелено строителство. Събититето се проведе под мотото на Световната седмица за зелено строителство 2023: #BuildingTheTransition. Световната мрежа за зелено строителство акцентира върху Зеления преход и неговите три аспекта като енергиен, регенеративен и справедлив преход.

 

Форумът бе открит от министъра на околната среда и водите Юлиян Попов, последван от зам. министъра на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева. В официалната церемония участваха и арх.Крис Халиган, технолог по устойчиво строителство, Адина Уелш, председател на БСУР, и изпълнителен директор на Raiffeisen Property Management Bulgaria, както и Лара Иванова, основател на клуба пo Устойчивост в училище „Свети Георги“ и създател на Green Human Being.

 

В поздравителния си адрес министър Юлиян Попов наблегна на огромната роля, която сградите играят като консуматори на енергия и отбеляза техният потенциал за превръщане от създатели на въглеродни емисии в модерни енергийни източници, мини-енергийни хъбове и естествен елемент от прехода към нулеви емисии.

 

Зам. министър Ангелина Бонева изказа своята подкрепа за зеленото строителство, рециклирането на материали в сектора и също се фокусира върху огромното влияние, което сградите и инфраструктурата могат да имат за намаляване въглеродните емисии, ако се ползват иновативни технологии и методи, както при изграждането на обектите, така и при оперирането и поддръжката им.

Във форума участваха ключови местни и международни професионалисти -представители на големи компании от строителния сектор – инвеститори, производители на строителни материали и системи за умни сгради, експерти по сертифициране на зелени сгради и юристи, специализирани в правната рамка на зеленото финасиране и  ESG оповестяването.

 

Аудиторията имаше възможност да види представянето на: арх.Крис Халиган от Norse Consulting, инж. Димитър Манков, системен архитект за решения „Сградна автоматизация“ за Югоизточна Европа - Schneider Electric, инж. Тодор Димитров, технически консултант - Alukoenigstahl, Екатерина Радева, ръководител на специални проекти и ESG инициативи - Бизнес Парк София, арх. Людмила Пенчева, собственик на Но Нейм Арх, Михаела Цветанова, директор маркетинг и бизнес развитие -Sotheby’s Realty Bulgaria, арх.Андреа Момерин, член на Консултативния съвет на БСУР и собственик, на Momerin Awarded BREEAM Assessors,  адв.Катерина Новакова, старши адвокат -Wolf Theiss  и арх. Весела Вълчева-МакГий, член на Управителния съвет на БСУР и управляващ партньор в Трипъл Грийн Билдинг Груп. Панелните дискусии, модерирани от Даяна Каназирева, член на Консултативния съвет на БСУР, Директор “Проектно развитие, Маркетинг и Продажби” в OKOL Lake Park и Аглика Георгиева, старши консултант по устойчиво развитие и управление на риска в Делойт България, дадоха възможност на участниците да споделят своите гледни точки и професионален опит.

В заключение всички експерти се съгласиха, че устойчивото строителство е неизменна част от пътя на Зеления преход и единственото възможно за бъдещето на поколенията след нас.“

website pic.png
bottom of page