top of page

Sustainability
Forum
Sofia


20 април 2022 г

Сподели

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

    Българският съвет за устойчиво развитие успя успешно да възроди станалия вече традиционен Sustainability Forum Sofia в София!

    Нашият съвет събра ключови професионалисти от сектора на правителствено, експертно и бизнес ниво, за да представят и обсъдят най-новите тенденции в устойчивото градско планиране и строителство, зеленото финансиране и таксономията на ЕС.

    Високопрофилното събитие беше открито от министъра на околната среда и водите г-н Борислав Сандов, последван от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството г-н Стефан Аспарухов. След това думата бе дадена на заместник-кмета на Видин - г-жа Десислава Тодорова и на нашия председател - г-н Иван Зайков.

    Български съвет за устойчиво развитие участва в проекта "Making city" - проект по програма "Хоризонт 2020" за позитивно енергийни градски зони, който в България се реализира в град Видин. Една от основните цели на форума беше да запознае аудиторията с възможностите, които тези зони дават за устойчивото градско планиране. Г-жа Ангелина Томова от клъстер "Зелена синергия" и г-н Емилио Мигел-Митре от Съвета за зелено строителство на Испания взеха участие в презентациите на Making city като част от международния консорциум, който стои зад проекта.

    Събитието, посветено на устойчивото развитие на градовете, ни даде шанс да представим и възможностите и предизвикателствата пред зеленото финансиране и прилагането на таксономията на ЕС. Водещи участници на финансовия пазар и експерти по таксономията на ЕС дадоха своите ценни гледни точки - г-н Теодор Маринов, Изпълнителен директор на Обединена българска банка, г-н Юлиан Михов, Директор на ПрайсуотърхаусКупърс България, г-н Емил Величков, Директор на дирекция "Програми на ЕС" в Българо-американска кредитна банка, адв. Румен Люцканов, правен експерт в областта и арх. Весела Вълчева-Макгий - експерт по таксономия на ЕС и сертифициране на зелени сгради.

    Известни местни и международни професионалисти в областта на инвестициите в офис сгради и разработването на проекти обясниха защо зелените офис сгради са най-добрият избор за инвеститорите и обитателите. Г-жа Адина Уелш и г-н Берндт Щайнгрубер на водещи позиции в Райфайзен Пропърти Холдинг Интернешънъл, арх. Александър Доу, съдружник в Stephen George International, г-н Алистър Барнард, съдружник в BHP International, г-жа Таня Косева-Бошова, управляващ партньор в Lion's Head and Investments и г-н Антон Славчев, директор на Avison Young България и Сердика офиси, са убедени, че бъдещето на инвестициите в бизнес сгради принадлежи на устойчивите сгради.

  Когато се обсъждат устойчиви градове и сгради, винаги трябва да се включват и материалите, използвани в устойчивото строителство. Г-н Росен Папазов, изпълнителен директор на Холсим Цимент България, инж. Тодор Димитров от Алукьонигщал, г-н Бойко Пенев от Ксела България и г-н Иван Зайков, Изпълнителен директор на Ей Джи Си Флат Глас България, обсъдиха необходимостта и ползите от устойчивите и нисковъглеродни строителни материали и тяхната роля като основен инструмент за постигане на зелена градска среда.

   

    "Вярваме, че възраждането на Sustainability Forum Sofia е важна стъпка към зеленото градско развитие, и че намирането на устойчиви решения в различните аспекти на зеленото градско планиране и строителство е единственият начин да се постигнат целите за въглеродна неутралност, поставени от Зелената сделка. Щастливи сме, че за пореден път имахме възможност да покажем как движението в тази посока подпомага градската трансформация и носи по-зелено бъдеще за идните поколения."

Иван Зайков

Председател, БСУР

bottom of page